Co všechno je třeba pro skvělý Catering
Příprava cateringu přináší mnohé překážky, které překvapily i nás, zkušené gastro matadory, pohybující se v oboru více než dvacet let. V různých oblastech jeho příprava totiž vyžaduje o hodně náročnější administrativu, ale i praktické postupy, než příprava a podávání jídla v restauraci. Co vše obnáší provoz cateringu, jak vybrat profíky, kteří to s vámi myslí dobře a na co si dát pozor, abyste nenarazili na někoho, kdo nebude splňovat nezbytné hygienické a administrativní požadavky, nebo vám připraví nekvalitní, až závadné občerstvení?
Většina z vás si pod pojmem catering nejspíš představí pár stolů s bílým ubrusem, na kterých se nachází lákavé monoporce, obložené talíře a nahřáté nerezové nádoby plné jídla. To je samozřejmě jen malý zlomek toho, co vše kvalitní catering je. Abychom mohli catering připravit, převážet, skladovat, následně servírovat, a to vše bezpečně a hygienicky správně, potřebujeme:
HACCP
Dokument, který je postrachem nejedné restaurace. Velmi obsáhlá brožura, která se musí vytvořit danému provozu na míru, na základě nabídky. HACCP analyzuje rizika a zavádí procesy předcházení rizik v potravinářské výrobě. V rámci plánu pak musíte průběžně například vícekrát denně zapisovat teploty skladových prostor včetně lednic a při jakékoliv výchylce urychleně reagovat, abyste zamezili degradaci skladovaných potravin. Obecně je jedním ze základních pilířů, požadovaných krajskými hygienickými stanicemi, které mají gastro provozovny na starosti, vzhledem k dodržování hygienicky bezpečných procesů. Tak ten samozřejmě musíme mít taky.
Skladové prostory
Pro zachování kvality surovin, které pro vás kupujeme a pečlivě z nich kouzlíme jídla na vaše akce, musíme mít zajištěny také adekvátní skladové prostory, ve kterých můžeme bezpečně skladovat od ovoce a zeleniny, přes trvanlivé potraviny až po maso úplně všechno. Podmínky ve skladovacích prostorách jsou kontrolovány právě na základě HACCPu.
Zajištění přepravy
Abychom mohli bezpečně převážet všechny připravené produkty, nebo suroviny, které potřebují nižší teplotu, potřebujeme samozřejmě dostatečně prostorné chladící auto. Navrch k tomu ještě auto na převážení surovin, které by naopak v chladu mohly degradovat. Nějak na vaši akci také musíme dopravit technické vybavení, věci potřebné k servírování, stoly, dekorace, nádobí a v neposlední řadě personál! Na přepravu je nutné i další vybavení, které zabraňuje cross kontaminaci jednotlivých potravin, poškození nádobí, zašpinění, nebo jinému hygienickému znehodnocení inventáře. Součástí našeho transportu jsou tedy i různé krabice, termoboxy, boxy no zkrátka hromada obalového materiálu.
Vyřešení odpadu
Stejně jako v kamenných provozovnách, i naše létající restaurace musí mít zajištěno zpracování odpadu. Jelikož se snažíme být co možná nejvíc ekologicky odpovědní, stejně jako ve všech Con Gusto restauracích, a mimo jiné je u nás možné zajistit i bezmasé varianty cateringu, třídíme odpad, včetně biologického. Po příjezdu z akce tedy začíná druhá směna, která kromě vyskladnění a úklidu, zabezpečí také vytřídění odpadu, který následně likvidujeme tak, aby bylo vše ekologicky i oficiálně správně.
V čem servírovat
Většina lidí pravděpodobně v případě, že chystají pohoštění mimo domov, například grilování v parku, volí papírové, plastové, nebo jiné jednorázové nádobí. Na své akci, kam za vámi přijedeme, vám ale samozřejmě nechceme servírovat žádnou z našich dobrot v plastu. Všechno naše nádobí je porcelánové, skleněné, zkrátka ze znovu použitelných materiálů, které vás potěší na oko, a zároveň neuškodí naší planetě.
Mobilní kuchyně
Jelikož se vám snažíme většinu jídel připravovat co možná nejčerstvěji, disponujeme i mobilní kuchyní, která na akce cestuje s námi. Všechny produkty pak dostanete v co možná nejvyšší kvalitě.
Samozřejmě bychom mohli pokračovat. Už jen rozebrat, kolik pracovníků z řad gastro profíků, na které pozice potřebujeme, by vystačilo na další článek. Úlohou většiny výše vyjmenovaných věcí je odvádět naši práci zodpovědně vůči našim zákazníkům. Doufáme, že jsme vám předali důležité informace pro to, si zodpovědně vybrat catering na vaši svatbu, narozeniny, nebo jinou akci. Při firmách, které nabízejí své služby za podezřele nízké ceny, nebo se na gastro rybníčku pohybují teprve krátce si raději dvakrát ověřte, že dodržují všechna hygienická pravidla, využívají kvalitní materiály a mají zajištěno bezpečné skladování. Zároveň vás srdečně zveme na omrknutí naší cateringové nabídky, kterou pro vás připravujeme naprosto zodpovědně, z kvalitních surovin, a hlavně si na ní vy i vaši hosté pochutnáte!
Líbil se ti článek?
Nezmeškejte další novinky a přihlaste se k našemu newsletteru