Dovolená v Chorvatsku? Tohle tam musíte ochutnat!

Autor

Ondřej Kubík

Publikováno

1. 7. 2025

Dovolená v Chorvatsku? Tohle tam musíte ochutnat!

Jedete do Chorvatska? Ať už míříte na Istrii, do Dalmácie nebo na některý z ostrovů, jedno vám můžeme slíbit: místní kuchyně vás nenechá chladnými. Abyste si dovolenou u moře užili naplno, nezabředněte jen u pizzy a hranolků, nebo snad u nasmažených řízků z domu. Vybrali jsme pro vás jídla, která prostě musíte ochutnat, jinak byste přišli o chuťový zážitek. 

Hobotnica ispod peke – chobotnice na chorvatský způsob 

Zapomeňte na smažené kalamáry v plastové misce ze sámošky na rohu. Tady je toho mnohem víc. Chobotnice pečená pod železným poklopem (pekou) se zeleninou a bramborami je naprostá chuťová bomba. Maso se pomalu dusí ve vlastní šťávě, zatímco uhlí na víku dělá svou práci z vrchní strany. Výsledek? Naprosto šťavnatá chobotnice s nádechem ohně a moře. Ale pozor, jídlo z peky se musí většinou hlásit dopředu, protože se peče velmi pomalu. 

  

Čevapi – oblíbený balkánský streetfood 

Malé válečky z mletého masa servírované s nasekanou cibulí, ajvarem a někdy i pita chlebem jsou klasikou, kterou najdete v každém chorvatském městě. Připomínají trochu naše čevabčiči, ale rozhodně to není to samé. Ta autentická chuť je prostě skvělá. Silná, kořeněná, prostě chorvatská. Pokud si k tomu dáte vychlazené chorvatské pivo, je to přesně to, co si zasloužíte po dni stráveném na pláži. 

  

Pašticada – tradiční dalmatská specialita 

Když narazíte na pašticadu, objednejte si ji bez váhání. Pomalu dušené hovězí maso ve vinné omáčce s kořením a domácími noky (njoki) je jídlo, které Chorvaté připravují na svatby a slavnosti. Je to taková jejich svíčková, jen bez smetany a s pořádnou dávkou středomořského temperamentu. 

  

Rizoto s mořskými plody – celé moře na talíři 

Rizoto v Chorvatsku má hodně společného s italským. Zvlášť to černé s inkoustem z olihně (crni rižoto), které vás možná trochu vyděsí barvou, ale překvapí jemnou chutí moře. Pokud vám černá rýže nesedí, sáhněte po klasice s krevetami nebo mušlemi a doplňte ho nějakým výborným lokálním vínem. 

  

Pršut a ovčí sýr – dokonalost k vínu 

Chcete něco lehčího na chuť, třeba jen jako snack při vylehávání na pláži nebo k zakousnutí při dlouhých horkých večerech? Dejte si chorvatský pršut s tvrdým ovčím sýrem z Pagu. Přidejte k tomu čerstvý chléb, kapku olivového oleje a máte z toho dobrůtku, kterou Chorvaté vítají své hosty.  

  

Fritule – něco sladkého na konec 

Na promenádě ve Splitu nebo na tržišti určitě narazíte na fritule, malé smažené kuličky těsta, často s rozinkami nebo rumem a zasypané cukrem. Vezměte si jich pár do sáčku, sedněte si na lavičku s výhledem na moře a o moc víc už k dokonalému letnímu večeru opravdu nepotřebujete. Snad jen drahou polovičku, se kterou se o ně podělíte. 

  

A co k tomu pít? 

K jídlu se v Chorvatsku nejlépe hodí místní vína, třeba bílé z Istrie, červené z Pelješace nebo růžové z Hvaru. Po jídle si nechte nabídnout místní rakiji, silnou pálenku, která vás příjemně zahřeje na duši. A když se hezky usmějete, možná vám rovnou přinesou ddalší do druhé nohy. 

  

Tip na závěr? Ptejte se a nechte si doporučit 

Chorvatská kuchyně není jen o jídle, ale i o lidech, kteří ho připravují. Zeptejte se obsluhy, co vaří jejich maminka nebo babička a jestli náhodou nemají nějaký domácí recept v nabídce. Většinou tím otevřete dveře k něčemu, co v menu vůbec není a často je to dokonce to nejlepší, co během dovolené ochutnáte. Chorvati jsou srdcaři a upřímný zájem o jejich domácí kuchyni jim udělá radost. 

  

Takže až se vydáte letos k moři, nenechte si ujít autentické chutě Chorvatska. Dovolená je totiž nejen o pláži a moři, ale i o nových chutích. 

Dobar tek! 

Líbil se ti článek?

Nezmeškejte další novinky a přihlaste se k našemu newsletteru