Pivnice U Čápa: 15 let lásky ke skvělému pivu a jídlu

Autor

Ondřej Kubík

Publikováno

23. 6. 2025

Pivnice U Čápa: 15 let lásky ke skvělému pivu a jídlu

Když se řekne Pivnice U Čápa, každému Brňákovi, který má co do činění s Obilním trhem, se okamžitě vybaví vůně poctivého českého jídla, sklenice plná plzeňského piva z tanku a atmosféra, která v sobě spojuje minulost a přítomnost. Tohle místo není jen obyčejná hospoda. Je to kus brněnské historie, který žije dál, i když se okolní svět neustále mění.  

V současném kabátku oslaví Pivnice U Čápa v roce 2025 neuvěřitelných 15 let, ale její historie je mnohem delší. Pojďme se společně vypravit do minulosti a zjistit, jak to u nás tehdy chodilo. Přijďme si společně připít na dalších minimálně 15 let už 26. 6. 2025 od 17 hodin! 

Od Bismarcka k Čápovi 

Místo, kde dnes stojí Pivnice U Čápa, má za sebou bohatou historii. Náměstí měnilo svůj název podle doby – od Bismarckova náměstí (1915–1918), přes Stalingradské náměstí (1946–1963), až po náměstí Sovětských hrdinů (1963–1990). Dnes ho známe jako Obilní trh, ale pamětníci na staré názvy určitě nezapomínají. A Čáp? Ten tu stojí už více než století. Restaurace v těchto prostorách existovala už v roce 1901, samotná pivnice byla oficiálně založena roku 1960 jako podnik čtvrté cenové skupiny. 

Právě tehdy se začala psát legenda. Podnik, kde se zastavil čas a kde se setkávali obyčejní lidé i intelektuálové. To byla a stále je Pivnice U Čápa. 

Místo, kde se slaví život 

Snad žádná jiná hospoda v Brně nemá tak blízký vztah k příchodu nového života. V těsném sousedství se totiž nachází známá Porodnice na Obilním trhu, dříve Zemská porodnice. A tak není divu, že U Čápa se už desítky let zapíjejí nově narozené děti. Tato tradice žije dál – dnes i s fotkami. Od roku 2013 se na zdech pivnice objevují zarámované snímky novopečených tatínků, jejich přátel a rodin, kteří zde slavili své životní okamžiky. Každý rok jich přibývají desítky a tvoří tak unikátní galerii emocí. 

Kultovní podnik v revolučním čase 

V osmdesátých letech se Pivnice U Čápa stala centrem studentů, zejména z filozofické fakulty. S blížícím se listopadem 1989 přibývalo politických debat, které se pak přelévaly i do ulic Brna během sametové revoluce. Po revoluci začala hospoda čepovat plzeň a stala se kultovním místem pro všechny, kteří hledají víc než jen pivo. 

Zavřeno? Jen na chvíli 

V roce 2008 zasáhla štamgasty smutná zpráva. Pivnice se zavřela. Naštěstí jen dočasně. Po roce a půl se podnik znovu otevřel pod taktovkou skupiny Con Gusto a od té doby opět žije naplno. Po rozsáhlé rekonstrukci v roce 2018 vznikl interiér, který je čistý, jednoduchý, ale zároveň si zachoval ducha minulosti. Doplňují jej historické fotografie, pohlednice i dobové snímky Brna. Pivnice U Čápa je rozhodně skvělým místem pro brněnské patrioty i turisty, kteří chtějí nasát atmosféru skutečné brněnské pivnice. 

U Čápa dnes 

Dnes má Pivnice U Čápa kapacitu 117 míst uvnitř a dalších 114 míst na letní zahrádce přímo v parku na Obilním trhu, hned vedle dětského hřiště. Díky šesti tankům s plzeňským pivem (každý o objemu 500 litrů) si tu můžete vychutnat to nejlepší, co lze zlatému moku nabídnout. K tomu přidejte tradiční českou a moravskou kuchyni, ryby, zvěřinu, domácí dezerty a nabídku z udírny, to vše pod vedením talentovaného šéfkuchaře Martina Horníčka, který kouzlí také v kohoutovické Pivnici U Kohoutů a nově otevřené pivnici Nad Hladinkou v Bystrci. 

Ať už se stavíte na oběd, večeři, nebo jen na sklenku s přáteli, vždy tu narazíte na autentickou atmosféru. A když je sportovní přenos, promění se Čáp v místo, kde to opravdu žije. Hlavně když hraje Kometa! 

Každý host píše historii 

Pivnice U Čápa není jen o pivu a jídle. Je to místo, které má příběh. Místo, které přežilo revoluce, změny režimů i moderní trendy. Místo, kam se chodí slavit, vzpomínat i přemýšlet. 

Ať už jste novopečený tatínek, štamgast, student, gastroturista nebo jen kolemjdoucí, v Pivnici U Čápa jste vždy byli, jste a budete vítáni.  

Líbil se ti článek?

Nezmeškejte další novinky a přihlaste se k našemu newsletteru

doporučujeme