Skvělé rumy s příběhem: Diplomático, Flor de Caña, A.H. Riise

Autor

Ondřej Kubík

Publikováno

8. 4. 2024

Skvělé rumy s příběhem: Diplomático, Flor de Caña, A.H. Riise

Rum není jen alkohol. Za každou lahví, sklenkou i douškem se vždy skrývá dlouhý příběh a občas i dramatické lidské osudy. Vybíráme pro vás ty nejzajímavější a zároveň nejlepší rumy, které u nás můžete ochutnat. 

 

Diplomático Ambassador 

Kde ochutnat: Monte Bú, Piazza Ristorante 

Historie značky Diplomático začala v roce 1959 ve Venezuele založením první a jediné palírny, ve které jsou tyto rumy dodnes destilovány. Tehdy ještě fakticky patřila Seagram's International, jedné z největších mezinárodních firem zaměřené na produkci vína a destilátů. Palírnu později odkoupila skupina venezuelských obchodníků, čímž se Diplomático stal stoprocentně venezuelskou značkou s ochranou známkou. V současnosti patří mezi největší palírny rumu na světě. 

Diplomático Ambassador je míchán z min. dvanáctiletých rumů destilovaných metodou pot still. Zraje v dubových sudech po americkém burbonu. Je poměrně silný, neobsahuje žádná přidaná sladidla, karamel ani jiná aditiva, takže se při změnách teploty nezakaluje a nemusí tedy procházet studenou filtrací. 

Barva je tmavě jantarová. Ve vůni rozpoznáte tóny sušeného ovoce, portského vína, čokolády a náznaky tabáku. V chuti dominují rozinky, muškátový oříšek a dřevo, zanechávající v ústech při polknutí dlouhý a příjemný dozvuk. 

Flor de Caña 18 

Kde ochutnat: Monte Bú, Piazza Ristorante 

Když v roce 1875 mladý italský dobrodruh Alfredo Francisco Pellas Canessa vyrazil ze svého rodného Janova do daleké Nikaraguy, ani by ho nenapadlo, že by se z něj za 15 let mohl stát majitel palírny fantastického rumu. Ale přesně to se stalo. Přímo na úpatí San Cristóbal, nejvyšší a nejaktivnější sopky v zemi, nalezl úrodnou půdu prosycenou minerály a vulkanickým popelem, ideální pro pěstování cukrové třtiny. Tak se začala psát historie dodnes jediné palírny rumu v Nikaragui, Flor de Caña, která i přes nepřízeň osudu, občanskou válku, hurikány, zemětřesení a další živelné pohromy zůstává už 130 let stále ryze rodinnou značkou. 

Osmnáctiletý rum Flor de Caña se pyšní certifikátem košer, Carbon Neutral a Fair Trade. Zraje přirozeně v dubových sudech po burbonu bez jakýchkoliv umělých přísad a přidaného cukru. Je to plný a osobitý rum s dlouhým a sametově jemným dozvukem. 

Má jasnou jantarovou barvu a velmi delikátní vůni s tóny oříšků a karamelu. Chuti dominuje vanilka, koření a hořká čokoláda. Flor de Caña se hodí pro jakoukoliv příležitost, ať už pro vychutnávání s kvalitním doutníkem nebo pro navození té správné nálady u stolu s přáteli. 

A.H. Riise Non Plus Ultra Ambre d‘Or Excellence 

Kde ochutnat: Monte Bú, Piazza Ristorante 

Značka A.H. Riise nese jméno svého zakladatele, dánského doktora a radního Alberta Heinricha Riiseho, který působil v Karibiku jakožto jediný doktor na ostrově Saint Thomas. Původně vytvořil vlastní recept na rum, který používal k léčbě zažívacích problémů, ale ten velmi rychle získal na popularitě i mimo okruh léčiv a už v roce 1893 získal své první mezinárodní uznání na Světové výstavě v Chicagu. 

Pětadvacetiletý rum A.H. Riise Non Plus Ultra Ambre d‘Or Excellence byl vytvořen jakožto oslava A.H. Riiseho. Pálí se na Panenských Ostrovech z vlastní melasy. Celosvětově ho bylo vyrobeno pouze 12 000 lahví a je ceněný jak pro svou nenapodobitelnou chuť, tak pro svou sběratelskou hodnotu. 

Ve vůni naleznete zralé broskve, jahody, vanilku a jemný karamel. Chuť je ovocná s tóny pomeranče, vanilky, broskve a rozinek. Nabízí dokonale vyváženou sladkost, kořenitost a ovocnost. Pokud hledáte opravdu unikátní chuťový zážitek, pak je rum A.H. Riise Non Plus Ultra Ambre d‘Or Excellence tou nejlepší volbou pro vás. 

Líbil se ti článek?

Nezmeškejte další novinky a přihlaste se k našemu newsletteru