Řemeslná zmrzka na Svoboďáku

Autor

Valerie

Publikováno

29. 6. 2023

Řemeslná zmrzka na Svoboďáku

Dbáte na označení Gelato, Řemeslná zmrzlina nebo Sorbet? Nebo prostě milujete jahodovou víc, než cokoliv na světě a zbytek máte v paži? 

Ledem chlazené ovocné šťávy si prý vychutnávali už starověcí Egypťané a Řekové. Recept na zmrzlé mléčné nápoje přivezl do Evropy od Číňanů Marco Polo a po objevení Ameriky tento poklad zase předali Evropané do Nového světa. Zmrzlinu podobnou té naši si mohli jako první dát lidé někdy v 16. století. Od 17. si ji pak kromě nejvyšší smetánky mohli poroučet i zákazníci v prvních kavárnách. Největší zmrzlinový boom zažila Evropa o století později. Ve Francii byly v oblibě zmrzlinové salóny, v Anglii se k čaji o páté podávaly sorbety rozmanitých příchutí a vůní, a ve Vídni jste zmrzlinu často pořídili za větší peníz, než porci klasického zákusku. Konec 18. století je spojen s další zmrzlinovou premiérou – první Eiskaffee, neboli káva s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou. Původně byla oblíbenou inspirací Itálie, kde si zákazníci pochutnávali především na sorbetech, tedy zmrzlinách vytvořených z ovocných šťáv a dužin bez přidání mléčné složky. Tu ovšem začala v oblíbenosti brzy porážet Francie, která se stala trendsetterem pro zbytek Evropy se svými zmrzlinovými krémy, ve kterých postupně použité mléko vystřídala smetana a tu pak vyšlehaná šlehačka.

Po rozšíření zmrzliny do všech koutů světa a vrstev společnosti samozřejmě došlo ke komercializaci. První velká značka produkující zmrzlinu na našem území byla Eskimo, po krátké době vznikl produkt pod názvem Nanuk. Postupem času kvantita zvítězila nad kvalitou a lidé začali ve velkém kupovat zmrzliny ze supermarketů, které samozřejmě zákazníky lákají svou nízkou cenou, odrážející se z použitých surovin. V posledních letech ovšem s obecným rozvojem gastronomie a cukrařiny můžeme vidět (a ochutnat) i překotný vývoj zmrzlinařiny. Spousta menších provozoven vyrábí vlastní zmrzlinu z opravdických surovin, která těší nejen naše chuťové pohárky, ale také břicha, ta totiž moc nefandí průmyslově vysoce zpracovaným potravinám. Čím dál tím častěji se můžeme přesvědčit, že výroba zmrzliny je obor sám o sobě náročný, podobně jako samotná cukrařina. O to víc jsme hrdí na naše kolegy z Piazzy, že se jim daří obojí ve skvělé kvalitě.

Naše zmrzlina v základu obsahuje čerstvé mléko, kvalitní smetanu, tepelně zpracované žloutky, jen to nezbytné množství cukru a tím končí základ celého úspěchu. Nepřidáváme do ní žádná uměla dochucovadla ani konzervanty, veškerou chuť jí pak dává ovoce, ovocné omáčky, oříšky a oříškové pasty nebo čokoláda. Kromě smetanových zmrzlin si u nás samozřejmě pochutnáte i na sorbetech, které neobsahují žádnou živočišnou složku, můžete si je tedy dát i přesto, že si úplně nešmakujete na mléčných výrobcích, nebo vejcích. Kromě surovin samozřejmě dbáme taky na procesy výroby, poměry, teploty.. no co vám budeme, je to alchymie! Ale jen díky kvalitním surovinám a preciznosti při výrobě dostanete vždy zmrzku skvělé chuti a prvotřídní kvality.

Zmrzlin u nás vždy ochutnáte maximálně 8 druhů, abyste je stíhali průběžně jíst a udržovat je tak v co nejvyšší čerstvosti. Nemusíte se tedy bát, že u nás dostanete měsíce sušenou hmotu s kousky rampouchů navíc. A že už máte pocit, že jste ochutnali všechny příchutě? Rozhodně ne! Naše pilné holky z kuchyně pro vás neustále vymýšlí a experimentují s novými chutěmi a kombinacemi. Nebojte se jich zeptat, jakou novinku zrovna mají v plánu a kdy byste ji tak mohli očekávat. Zastavte se na zmrzku ještě během léta a ochutnejte příchutě jako Aperol Spritz, nebo Limetový cheesecake. Jestli to do konce letních dnů nestihnete, nebo si naše zmrzliny oblíbíte natolik, že nebudete moct přestat, nebojte, létem tahle sranda nekončí! Zmrzlinu pro vás vyrábíme a servírujeme celoročně. V zimě pro vás chystáme lehce omezenou nabídku základních příchutí, u kterých máme jistotu, že se zblajznou dřív, než by degradovaly na kvalitě.

Líbil se ti článek?

Nezmeškejte další novinky a přihlaste se k našemu newsletteru